Bezpłatne warsztaty z projektu „Kierunek zdrowie”

139

    W dniu 16 listopada odbyły się bezpłatne warsztaty z edukacji żywieniowej oraz warsztaty kulinarne projektu „Kierunek zdrowie” .
W warsztatach wzięli udział uczniowie klas VI – VIII. Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Pierwsza część to część teoretyczna, na której uczniowie rozmawiali o piramidzie zdrowego żywienia i ogólnie o zdrowym trybie życia. Dowiedzieli się o wielu przydatnych rzeczach, np. ile cukru jest w składzie danego napoju, jak obliczyć ilość łyżeczek cukru w danym produkcie, jak analizować zawartość składników oraz jakie wartości odżywcze zawierają poszczególne elementy piramidy żywieniowej. W drugiej części warsztatów uczniowie sami przygotowywali zdrowe przekąski. Utworzono pięć grup   i każda grupa przygotowywała konkretną przekąskę według przepisu, który został jej przydzielony. W zadaniach dla grup było: wykonanie deseru z mango, smalcu z fasoli           z jabłkiem i pstrągiem, humusu z suszonymi pomidorami, placków owsianych oraz gofrów     z płatków owsianych i siemienia lnianego z kremem czekoladowym.Wszystkie przekąski były wykonane na bazie naturalnych produktów i bez cukru.
Uczniowie chętnie włączyli się w przygotowywanie przekąsek, a kiedy wszystko było już gotowe, uczestniczyli we wspólnej degustacji przygotowanych przez siebie potraw. Wszystko było bardzo zdrowe, smacznie i estetycznie ładnie się prezentowało.